Goedkoopste restitutiepolis (= 100% vrije zorgkeuze)

Bij een restitutiepolis declareer je en schiet je eerst het bedrag voor.

De goedkoopste restitutiepolis is het tegenovergestelde van de natura zorgverzekering. De restitutie verzekering is wat duurder, maar daar staat wel een vrije artsenkeuze tegenover. Zelf bepalen welk ziekenhuis, welke huisarts en fysiotherapeut. Veel mensen kiezen dan ook bewust voor de goedkoopste restitutie basisverzekering! We behandelen uiteraard de meest gestelde vragen zodat jij een goede keuze voor je zelf kunt maken, waarbij je ook nog eens voordelig uit bent in 2020!

Er zijn honderden voor- en tegens te bedenken als het gaat om een goede verzekering. Een stapje op weg helpen kunnen we je natuurlijk als geen ander!

De 4 beste restitutie verzekeringen

Volledige keuze

U krijgt bij alle zorgaanbieders een volledige vergoeding tot 100% van het marktconforme tarief. Ook als deze geen contract hebben.

€99,83

Volledige keuze

U krijgt bij alle zorgaanbieders een volledige vergoeding tot 100% van het marktconforme tarief. Ook als deze geen contract hebben.

€100,50

Volledige keuze

U krijgt bij alle zorgaanbieders een volledige vergoeding tot 100% van het marktconforme tarief. Ook als deze geen contract hebben.

€101,00

Volledige keuze

U krijgt bij alle zorgaanbieders een volledige vergoeding tot 100% van het marktconforme tarief. Ook als deze geen contract hebben.

€109,95

Waarom een restitutiepolis kiezen?

Veel mensen twijfelen elk jaar over het wel of niet afsluiten van een restitutiepolis. De voornaamste reden om hier wél voor te kiezen is het feit dat je altijd vrij bent. Dit geldt niet alleen voor je huisarts, maar ook voor ziekenhuizen, fysiopraktijken en alternatieve genezers. Je bent dus niet afhankelijk van de contracten die je zorgverzekeraar heeft gesloten. Wel moet je er rekening mee houden dat je soms zelf eerst moet voorschieten. De zorgverzekeraar zal later het bedrag aan je terugbetalen. Over het algemeen vergoeden ze tot maximaal 100% van het marktconforme tarief. Wel rekening mee houden dat je zorgverlener geen exorbitante prijzen in rekening brengt!

Wat zijn de de voor- en nadelen van een restitutiepolis?

Het grote voordeel is natuurlijk de vrijheid die je hebt naar welke zorgverlener je gaat. Er kleven echter ook nadelen aan de restitutie variant. Zo moet je soms, als de verzekeraar geen contract heeft gesloten met de zorgverlener, eerst de rekening zelf betalen. Vervolgens dien je de declaratie in bij je zorgverzekeraar en deze maakt het weer naar jou over. Een buffer heb je dus wel nodig. Een ander nadeel is dat de restitutieverzekering vaak iets duurder is. Wil je de goedkoopste basisverzekering, kies dan voor een natura- of budgetpolis.

Hoeveel vrijheid heb ik en wat wordt er wel of niet vergoed?

De vrijheid met een restitutiepolis is in principe heel groot. Je mag zelf weten welke arts je bezoekt. Wel mag je maximaal 100% van het marktconform tarief declareren. Let dus op met hele dure artsen, privéklinieken en fysiopraktijken. Een goedkope verzekering kan je dan alsnog veel extra geld kosten!

Welke zorgverzekeraars bieden een restitutie zorgverzekering?

In vergelijking met de natura verzekeringen zijn er minder restitutiepolissen. Toch is het aanbod ook in 2020 zeer ruim te noemen. We hebben een overzicht voor je gemaakt van verzekeraars en de bijbehorende polis die ze aanbieden op restitutie basis.

Zorgverzekeraar Naam polis
CZ Zorgkeuzepolis
FBTO Zorgverzekering (Restitutie)
Nationale-Nederlanden Zorgverzekering Restitutie
OHRA Zorgverzekering
ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering
United Consumers (VGZ) VGZ Eigen Keuze
Zilveren Kruis Basis Exclusief
Zorg en Zekerheid Zorg Vrij Polis
ZorgDirect Basispolis

Als student kiezen voor een restitutie of natura verzekering?

Ook als student is het een verstandige zet om te gaan voor een restitutiepolis. Hoewel veel studenten vaak weinig zorg gebruiken, is het toch een goede zet. Je hoeft nooit bang te zijn dat je niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht kunt. Maar verwacht je nou als student helemaal geen zorgkosten te maken, dan raden we juist af om een restitutiepolis te kiezen. De goedkoopste zorgverzekering in Nederland is namelijk de naturapolis, ook wel budget zorgverzekering genoemd. Dit blijkt al jaren uit eigen peilingen, maar ook uit onderzoeken van onder andere de Consumentenbond. Reden te meer om goed te vergelijken en de voor jou beste keuze te maken.