Kan ik mijn eigen basisverzekering samenstellen?

Iedereen die woont en/of werkt in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben, maar kun je je basisverzekering ook zelf samenstellen?

Het is in Nederland niet mogelijk om een eigen basisverzekering samen te stellen. Het basispakket wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en kan niet gewijzigd worden.

Er zijn wel enkele keuzemogelijkheden rond de basisverzekering. Een daarvan is het eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt voor 2024 € 385 en deze kan je verhogen tot € 885 (dus 500 euro extra vrijwillig eigen risico). Jouw maandelijkse premie gaat dan flink naar beneden!

Daarnaast kan gekozen worden voor wel of geen vrije zorgkeuze. Bij een zorgverzekering met vrije zorgkeuze (restitutie) worden alle erkende zorgaanbieders vergoed. Bij een zorgverzekering met minder zorgkeuze zullen (een gedeelte van) de kosten van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder zelf voldaan moeten worden. Vaak is het gedeelte dat de verzekeraar dan betaalt tussen de 60 en 90 procent van het reguliere tarief.

Basisverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *