Wanneer kan ik overstappen?

De zorgverzekeraars maken hun nieuwe premies bekend, maar waneer kan ik eigenlijk overstappen?

Antwoorden op deze vraag

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 4 november 2014

Eigenlijk is overstappen van zorgverzekering het hele jaar mogelijk, alleen de nieuwe zorgverzekering gaat pas in het nieuwe jaar in. Uw contract met de zorgverzekeraar loopt standaard een jaar.

Een uitzondering is wanneer u van baan verandert en gebruik maakte van de collectieve zorgverzekering van uw oude werkgever. U kunt dan, wanneer uw nieuwe werkgever ook een collectief aanbiedt, gedurende het jaar overstappen naar de collectieve zorgverzekering van uw nieuwe werkgever.

Er zijn een aantal situaties waarin u wel gedurende het jaar een nieuwe zorgverzekering af kunt sluiten, maar dit betreft veelal situaties waarin u voorheen niet verzekerd was, zoals:

  • U wordt 18 jaar en wil een eigen zorgverzekering afsluiten
  • U keert terug na lange tijd in het buitenland waarbij u in Nederland niet verzekerd was
  • U verlaat actieve militaire dienst en bent niet langer verzekerd via de SZVK

Antwoord door cisca van meer op 9 januari 2017

de zorgverzekeraar is per 1 januari opgezegd. Tot wanneer kan ik overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Per wanneer gaat deze in het nieuwe jaar in? Is dit per maatschappij verschillend?

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 9 januari 2017

Beste Cisca,
Goede aanvulling, wanneer de oude zorgverzekering vóór 1 januari van het nieuwe jaar is opgezegd kan er nog tot en met 31 januari worden overgestapt. Dit is wettelijk vastgelegd en dus bij elke zorgverzekeraar gelijk.

Beantwoord ook deze vraag