Wat houdt het eigen risico in?

Het eigen risico is verplicht maar wat is het eigenlijk?

Antwoorden op deze vraag

Antwoord door GoedkoopsteZorgverzekering.nl op 5 november 2014

In een poging de zorgkosten te beperken en mensen zelf verantwoordelijkheid te laten dragen voor de zorg die ze gebruiken heeft de overheid het eigen risico geïntroduceerd. Dit eigen risico kwam in 2008 in plaats van de no-claim korting die daarvoor werd gebruikt.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Het eigen risico is op te splitsen in het verplichte- en het vrijwillige eigen risico. De overheid stelt elk jaar een verplicht minimaal eigen risico vast, je eigen risico kan hier niet onder liggen. Voor 2016 zal het verplichte eigen risico 385 euro bedragen.

Daarnaast is het mogelijk vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico. De reden waarom dit voor sommigen interessant is, is dat een hoger eigen risico een lagere premie met zich meebrengt.

Waarover geldt het eigen risico?

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit het basispakket, niet voor mogelijk aanvullend verzekerde zorg. Bovendien geldt het eigen risico niet voor alle zorgkosten uit het basispakket. Zo zijn kosten voor huisartsconsulten, verloskundige hulp en kraamzorg uitgesloten van het eigen risico.

Beantwoord ook deze vraag